December 31, 2023

Egg Salad with Roasted Pine Nuts (Israeli cuisine)


Yields 3 servings

6 large eggs, hard boiled and chopped
2-3 tablespoons fresh parsley and dill, chopped
About 1/4 cup pine nuts, roasted on a dry frying pan
1/2 teaspoon ground cumin
Salt and ground black pepper to taste
A couple dashes of cayenne pepper
1 teaspoon vegetable oil
1 medium yellow onion, thinly sliced
3-4 tablespoons mayonnaise

In a large plastic bowl, add chopped eggs, fresh herbs, pine nuts, ground cumin, and a bit of salt, black and cayenne peppers.

Add vegetable oil to a medium skillet over medium heat and heat for about 4 minutes. Add the onions and a pinch of salt. Cook the onions slowly and stir them until they evenly become soft. As onions begin to brown, reduce the heat to medium-low and cook them until brown color. Remove from the heat and let cool off for a couple of minutes. Add to a salad with mayonnaise. Mix well and check for spices. Add if needed. Scrape the salad into a nice bowl and leave on a counter for about 30 minutes before serving.

Serve with bread.


Салат из яиц с жареными кедровыми орешками (израильская кухня)

На 3 порции.

6 больших яиц, сваренных вкрутую и мелко нарезанных
2-3 столовые ложки свежей петрушки и укропа, мелко нарезанных
Около 1/4 чашки кедровых орешков, обжаренных на сухой сковороде.
1/2 чайной ложки молотого тмина
Соль и молотый черный перец по вкусу
Пара щепоток кайенского перца
1 чайная ложка растительного масла
1 средняя желтая луковица, тонко нарезанная
3-4 столовые ложки майонеза

В большую пластиковую миску добавить нарезанные яйца, свежую зелень, кедровые орехи, молотый тмин, немного соли, черный и острый перцы.

Добавить растительное масло в сковороду среднего размера и нагреть на среднем огне в течение 4 минут. Добавить лук и щепотку соли. Медленно тушить лук и перемешивать, пока он не станет равномерно мягким. Когда лук начнет подрумяниваться, уменьшить огонь до среднего и продолжать готовить до коричневого цвета. Снять с огня и дать остыть пару минут. Добавить в салат с майонезом. Хорошо перемешать и проверить на наличие специй. Добавить, если необходимо. Переложить салат в красивую посуду и оставить на столе примерно на 30 минут перед подачей на стол.

Подать с хлебом.


Recipe from https://www.tiktok.com/@sniroo_sir?_t=8ep4OO72Z0S&_r=1 and https://www.instagram.com/sniroo/

December 25, 2023

Quick Seed Bread


Yield 1 loaf about 14 servings

1 ½ cup all-purpose flour

½ cup whole wheat flour
¾ cup packed brown sugar
½ cup dry roasted sunflower kernels
⅓ cup flax seed meal
2 tablespoon sesame seed
2 tablespoon poppy seed
1 teaspoon baking powder
½ teaspoon baking soda
½ teaspoon salt
1 egg
1 ¼ cup buttermilk
¼ cup vegetable oil
4 teaspoon sesame seed, poppy seed and/or dry roasted sunflower kernels


Preheat oven to 350 degrees F. Grease the bottom and 1/2 inch up sides of a 9x5x3-inch loaf pan; set aside.

In a large bowl stir together the flours, brown sugar, 1/2 cup sunflower kernels, ground flax seed, the 2 tablespoons sesame seed, the 2 tablespoons poppy seed, the baking powder, baking soda, and salt. Make a well in the center of the flour mixture; set aside. In a medium bowl beat egg with a fork; stir in buttermilk and oil. Add egg mixture all at once to flour mixture. Stir just until moistened (batter should be lumpy). Spread batter into prepared pan. Sprinkle with the 4 teaspoons seeds.

Bake in the preheated oven for 45 to 55 minutes or until a wooden toothpick inserted near the center comes out clean. Cool in pan on a wire rack for 10 minutes. Remove from pan. Cool completely on wire rack. Wrap and store bread overnight before slicing.


Быстрый хлеб с семечками

На 1 буханку, примерно 14 порций.
1 ½ чашки муки
½ чашки цельнозерновой муки
¾ чашки коричневого сахара
½ чашки сухих жареных семечек подсолнечника
⅓ чашки льняной муки
2 столовые ложки кунжута
2 столовые ложки мака
1 чайная ложка разрыхлителя
½ чайной ложки пищевой соды
½ чайной ложки соли
1 яйцо
1 ¼ чашки кефира
¼ чашки растительного масла

Разогреть духовку до 350 Ф (180 Ц). Смазать маслом дно и верхние стенки формы для выпечки размером 9x5x3 дюйма на 1/2 дюйма; отложить в сторону.

В большой миске смешать два вида муки, коричневый сахар, 1/2 чашки семечек, льняную муку, 2 столовые ложки кунжута, 2 столовые ложки мака, разрыхлитель, пищевую соду и соль. Сделать углубление в центре мучной смеси; отложить. В средней миске взбить яйцо вилкой; перемешать с кефиром и маслом. Добавить яичную смесь сразу в мучную смесь. Перемешать до увлажнения (тесто должно быть комковатым). Выложить тесто в подготовленную форму. Посыпать 4 чайными ложками семян.

Печь в разогретой духовке 45–55 минут или пока деревянная зубочистка, вставленная в центр, не будет выходить чистой. Остудить в форме на решетке в течение 10 минут. Вынуть из формы. Полностью остудить на решетке. Завернуть хлеб на ночь, прежде чем нарезать его.


Recipe from The Better Homes & Gardens Test Kitchen published on June 14, 2011

December 15, 2023

Quick Salad with Bulgur and Tomato Paste


Yield about 2 medium servings

5 tablespoons dry bulgur

1 medium tomato, chopped

2 tablespoons chopped green onions

1 large pickled lemon, chopped

2 tablespoons fresh parsley and dill, finely chopped

3 tablespoons olive oil

2 tablespoons tomato paster

Salt, ground black pepper and sugar to taste

How to cook bulgur. Combine bulgur, 1 cup water, salt, and a drizzle of oil in a saucepan. Bring to boil and simmer for about 10 minutes. Remove from the heat, let stand, covered. Fluff with a fork before serving.

Place all ingredients for the salad into a medium bowl. Add bulgur and whisk together. Check for spices and add if needed. Serve immediately.


Быстрый салат с булгуром и томатной пастой

На 2 средние порции

5 столовых ложек сухого булгура

1 средний помидор, нарезанный мелко

2 столовые ложки нарезанного зеленого лука

1 большой маринованный лимон, нарезанный мелко

2 столовые ложки свежей петрушки и укропа, мелко нарезанных

3 столовые ложки оливкового масла

2 столовые ложки томатной пасты

Соль, черный молотый перец и сахар по вкусу

Как приготовить булгур. Смешать булгур, 1 чашку воды, соль и немного оливкового масла в небольшом сотейнике. Довести до кипения и варить около 10 минут. Снять с огня, дать постоять под крышкой. Перед подачей перемешать вилкой.

Поместить все ингредиенты для салата в среднюю миску. Добавить булгур и перемешать. Проверить на специи и добавить если нужно. Подавать немедленно.


Recipe from Internet.

December 11, 2023

Olive Oil Muffins with Grapes and Fennel



Yields 12 medium muffins

Topping
1/3 cup (66 g) granulated sugar
1 tsp dried fennel seeds
1 1/2 tsp extra-virgin olive oil

Muffins
1 1/2 cup (225–250 g) grapes, such as Thomcord—larger varieties should be halved, smaller...
1 cup (225 g) extra-virgin olive oil
2 cup (250 g) all-purpose flour plus 2 teaspoons, divided
1 cup (240 g) sour cream
3 lg eggs
1 cup (200 g) granulated sugar
2 tsp baking powder
1 1/2 tsp Diamond Crystal kosher salt

Heat the oven to 325°F. Prepare a muffin pan by greasing it.

Make the fennel sugar topping. Use a mortar and pestle or spice grinder to grind the fennel down to a coarse powder. In a small mixing bowl, use your hands to rub the ground fennel into the sugar and salt until the mixture is fragrant. Add in the 1½ teaspoons of olive oil and stir with a spoon until the mixture takes on the texture of wet sand. Set aside.

Make muffins. Toss the grapes with 2 teaspoons of flour and set aside. In a large mixing bowl, combine the olive oil, sugar, salt, baking powder, and eggs and whisk until well combined—the mixture should be thick and glossy. Add the sour cream and whisk until homogenous. Then add the flour and whisk until just combined before gently mixing in the floured grapes. Pour the batter into the prepared pan and place the floured grapes on top. Evenly distribute the fennel sugar over the batter. Bake for about 35-40 minutes, or until golden brown and a toothpick inserted into the middle of the muffin comes out clean. Let cool for 10 to 15 minutes before removing the muffins from the pan. Serve at room temperature.

Store leftovers in an airtight container at room temperature for up to 3 days.


Idea for the recipe comes from Taste cooking

December 07, 2023

Salad with Homemade Sauerkraut and Apples


Homemade Sauerkraut from my blog

Yields 2 servings

2 cups drained homemade sauerkraut

1/4 cup red onion, thinly sliced

1 medium apple, cut into small chunks

2 tablespoons fresh parsley, minced

5-7 cherry tomatoes, halved

Dressing

3 tablespoons olive oil

2 teaspoons grainy mustard

Salt, ground black pepper

Transfer all ingredients except for dressing to a large serving bowl. In a medium bowl, whisk olive oil, mustard, some salt and pepper. Pour over the salad, toss well to coat, and serve immediately. Adjust spices if needed.


Салат с домашней квашеной капустой и яблоками

На 2 порции.

2 чашки отжатой от сока домашней квашеной капусты

1/4 чашки красного лука, тонко нарезанного

1 среднее яблоко, нарезанное небольшими кусочками

2 столовые ложки свежей петрушки, мелко измельченной

5-7 помидоров черри, разрезанных пополам

Соус

3 столовые ложки оливкового масла

2 чайные ложки зернистой горчицы

Соль, молотый черный перец

Переложить все ингредиенты, кроме заправки, в большую сервировочную миску. В средней миске перемешать оливковое масло, горчицу, немного соли и перца. Добавить к салату, перемешать и подавать на стол. При необходимости добавить еще специй.


Recipe comes from https://www.facebook.com/100044532275343/videos/366461699244579/


November 26, 2023

Mushroom White Beans Pate


Yields about 1 cup of paste

1 tablespoon olive oil

1 medium yellow onion, chopped

2 tablespoons butter

8 oz. (250 grams) mini Bella mushrooms, sliced

2 cloves of garlic, minced

1/2 teaspoon thyme

1 tablespoon parsley and dill;

Salt and pepper to taste

2/3 cup white beans, canned and rinsed

a few tablespoons of vegetable/chicken broth or water (optional); I used 1 tablespoon lemon juice

1/3 cup walnuts, pieces

In a large sauté pan or skillet, heat the oil over medium-high heat. Add the onion and cook for 4 minutes, stirring occasionally. Add the kosher salt and fresh ground black pepper and cook another 4 to 5 minutes, stirring occasionally.

Add the butter, mushrooms, garlic, and thyme. Sauté for about 7-10 minutes on a medium heat until almost all liquid will be evaporated. Remove from the heat and give 5 minutes to cool off.

Put sauteed mixture, nuts, parsley, and beans in a food processor and process until smooth. Scrape sides with a plastic spatula to incorporate everything. Add some liquid if the mixture is dry. Remove the pâté into a medium ramekin. Chill for a couple of hours and serve on a piece of bread and crackers.


Паштет из грибов и белой фасоли

На 1 чашку пасты.

1 столовая ложка оливкового масла

1 средняя луковица, мелко нарезанная

2 столовые ложки сливочного масла

8 унций. (250 грамм) мини-грибов, нарезанных ломтиками

2 зубчика чеснока, измельченных

1/2 чайной ложки тимьяна

по 1 столовой ложке петрушки и укропа;

Соль и перец по вкусу

2/3 чашки белой фасоли, консервированной и промытой

несколько столовых ложек овощного/куриного бульона или воды (по желанию); Я использовала 1 столовую ложку лимонного сока

1/3 чашки грецких орехов, кусочки

В большой сковороде нагреть оливкобое масло на среднем или сильном огне. Добавить лук и готовить 4 минуты, периодически помешивая. Добавить соль и свежемолотый черный перец и готовить еще 4–5 минут, периодически помешивая.

Добавить сливочное масло, грибы, чеснок и тимьян. Обжаривать еще 7-10 минут на среднем огне, пока почти вся жидкость не выпарится. Снять с огня и дать 5 минут остыть.

Поместить обжаренную смесь, орехи, петрушку и фасоль в кухонный комбайн и измельчить до получения однородной массы. Добавить немного жидкости, если смесь сухая. Выложить паштет в форму среднего размера. Охладить пару часов и подать с хлебом и крекерами.


Recipe comes from https://www.instagram.com/cosanzenele.gatesc/ and https://cosanzene.ro/


November 17, 2023

Winter Squash Spice Cake


 Servings: 9 servings

Yield: 1 cake

1/2 cup (4 ounces) unsalted butter

1 cup brown sugar, packed ( I used 1/2 cup)

2 large eggs

1 teaspoon pure vanilla extract

1 cup mashed roasted winter squash, I used spaghetti squash

2 cups all-purpose flour 

1 teaspoon baking powder

1/2 teaspoon baking soda

1/4 teaspoon fine sea salt

1 teaspoon ground cinnamon

1/2 teaspoon freshly grated nutmeg

1/2 teaspoon ground allspice

1/2 teaspoon ground cardamom

1/4 teaspoon ground cloves, to add depth, optional

1/8 to 1/4 teaspoon freshly ground black pepper

1/3 cup buttermilk


Preheat an oven to 325 F. Butter and dust with some flour a baking pan and set it aside.

In a large bowl or the bowl of a standing mixer, cream the butter and brown sugar, scraping down the sides of the bowl as needed, until light and fluffy looking, about 2 minutes.

Add the eggs, one at a time, beating for 30 seconds after each addition. This step builds the structure of the cake, so don't skip it and don't rush it.

Stir in the vanilla and then the squash.

In a small bowl, combine the flour, baking powder, baking soda, salt, and spices. Add to the squash mixture and stir just until completely combined. Add buttermilk. To keep the cake tender, be careful not to overmix at this point, it will develop the gluten in the flour and toughen the cake. It will be a thick batter.

Pour the batter into the buttered pan. Bake cake for about 25 minutes and raise the temperature to 350 F. Continue baking for more 25-30 minutes until the cake is golden and a toothpick inserted in the center comes out clean.

Let the cake cool at least 10 minutes before cutting. Serve warm or at room temperature.

Tip from Chabad how to cook a squash: Cut the quash in several extra-large pieces. Remove the seeds. Place the pieces in a large pot with about 2 inches of water, and cover the pot. Bring this to a boil over a high flame, reduce the flame, and cook them for 30 minutes, until the squash is fork-tender. Drain the hot water and let squash to cool.




Idea for the recipes comes from The spruce eats

November 07, 2023

Chicken Veggie Stew


Yields about 6 servings

2 large yellow onions, chopped

3 large garlic cloves, minced

2 large sweet peppers, different colors, chopped

2 large tomatoes, chopped

2 tablespoons tomato paste

2 teaspoon paprika

1 teaspoon ground coriander

1 teaspoon dry mint (optional)

2 pounds chicken skinless thighs

3 cups boiling water + more if needed

2 medium size carrots, peeled, cut into medium rounds

2 extra large potatoes, peeled, cut into medium chunks

Salt, lemon juice, ground black pepper to taste

Vegetable oil for frying


Heat oil over medium-high heat until hot in a large deep skillet. Add chopped onions and cook for 5 to 7 minutes or until tender, stirring frequently with a wooden spoon or heatproof spatula. Add garlic and cook for about one more minute. Add peppers, tomatoes, tomato paste, and spices. Stir well and sauté for about 8 minutes until all veggies are soft. Stir every couple of minutes. Sprinkle with some salt and black ground pepper. Add more vegetable oil if needed.

Add chicken, pour with boiling water, and stir well. Cover with a lid and cook for about 15 minutes. Add carrots and potatoes. Continue cooking for about 15 minutes under the lid. Check for spices and water. Add if needed.

Serve immediately with salad.


Тушеная курятина с овощами

На 6 порций.

2 большие луковицы, мелко нарезанные

3 больших зубчика чеснока, измельченных

2 больших сладких перца разного цвета, мелко нарезанных

2 больших помидора, мелко нарезанных

2 столовые ложки томатной пасты

2 чайные ложки паприки

1 чайная ложка молотого кориандра

1 чайная ложка сухой мяты (по желанию)

около 1 кг фунта куриных бедер без кожи

3 чашки кипятка + больше при необходимости

2 моркови среднего размера, очищенные, нарезанные средними кружочками

2 очень большие картофелины, очищенные, нарезанные средними кусками

Соль, лимонный сок, молотый черный перец по вкусу

Растительное масло для жарки

Нагреть растительное масло на среднем или сильном огне в большой глубокой сковороде, пока оно не станет горячим. Добавить нарезанный лук и тушить 5–7 минут или до готовности, часто помешивая деревянной ложкой или жаропрочной лопаткой. Добавить чеснок и готовить еще около минуты. Добавить перец, помидоры, томатную пасту, специи. Хорошо перемешать и обжаривать еще около 8 минут, пока все овощи не станут мягкими. Мешать каждые пару минут. Посыпать немного солью и черным молотым перцем. При необходимости добавить еще растительного масла.

Добавить куски курятины, залить кипятком и хорошо перемешать. Накрыть крышкой и готовить около 15 минут. Добавить морковь и картофель. Продолжать готовить под крышкой еще около 15 минут. Проверить специ и количество воды. Добавить, если нужно.

Подавать сразу с салатом.