February 02, 2014

Lemon Ricotta Cookies with Lemon Glaze

Lemon Ricotta Cookies with Lemon Glaze

Ingredients

Cookies:
2 1/2 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon salt
1 stick unsalted butter, softened
2 cups sugar
2 eggs
1 (15-ounce) container whole milk ricotta cheese
3 tablespoons lemon juice
1 lemon, zested
Glaze:
1 1/2 cups powdered sugar
3 tablespoons lemon juice
1 lemon, zested

Preheat the oven to 375 degrees F. (next time I would preheat the even to 350F)

Cookies:

In a medium bowl combine the flour, baking powder, and salt. Set aside.

In the large bowl combine the butter and the sugar. Using an electric mixer beat the butter and sugar until light and fluffy, about 3 minutes. Add the eggs, 1 at a time, beating until incorporated. Add the ricotta cheese, lemon juice, and lemon zest. Beat to combine. Stir in the dry ingredients.

Line 2 baking sheets with parchment paper. Spoon the dough (about 2 tablespoons for each cookie) onto the baking sheets. Bake for 15 minutes, until slightly golden at the edges. Remove from the oven and let the cookies rest on the baking sheet for 20 minutes.

Glaze:

Combine the powdered sugar, lemon juice, and lemon zest in a small bowl and stir until smooth. Spoon about 1/2-teaspoon onto each cookie and use the back of the spoon to gently spread. Let the glaze harden for about 2 hours. Pack the cookies into a decorative container.



Recipe from Food Network

January 31, 2014

Perfect Matzo snack - Salmon pate


Since everybody is doing something for Superbowl, I decided to prepare the perfect matzo snack. It's goes very well with matzo, whole-wheat crackers and just a bread. It's delicious, healthy and easy to make. I hope, everybody will enjoy!
Salmon Pate

Makes 2 cups pate

1/2 cup butter, room temperature
4 tablespoons finely chopped freen onions
2 tablespoon lemon juice
1 teaspoon salt
1 glove garlic
1/4 teаspoon hot pepper sauce
1 (15-oz) can salmon, drained

In food processor bowl with metal blade or blender container, combine butter, onions, lemon juice, garlic, salt, hot pepper sauce and salmon. Process until smooth.

Serve warm on whole-wheat crackers or matzo


Паштет из лосося.

На 2 чашки паштета.

1/2 чашки сливочного масла комнатной температуры
4 столовых ложки мелко нарезанного зеленого лука
2 столовые ложки лимонного сока
1 чайная ложка соли
1 зубец чеснока
1/4 чайной ложки острого соуса
1 банка (450 грамм) консервированного лосося.

Все сложить в чашку кухонного комбайна или блендера и прокрутить до получения однородной массы. Подавать с мацой или крекерами.


January 20, 2014

Banana Bread from Martha Stewart

Banana Bread from Martha Stewart

Martha Stewart Living's most requested recipe

Ok, It's official. I became a Martha Stewart Living subscriber. First recipe I tried is banana bread. It's easy, delicious, and, most important, satisfying.



Makes 1 loaf.

1/2 cup (1 stick) butter, at room temperature
1 cup granulated sugar
2 large eggs
1 & 1/2 cup all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
1 cup mashed very ripe bananas (2 medium ones)
1/2 cup sour cream
1 teaspoon vanilla
1/2 cup chopped walnuts or pecans

Preheat oven to 350F. Butter a 9-by-5-by-3-inch loaf pan; set aside. In an electric mixer fitter with the paddle attachment, cream butter and sugar until light and fluffy. Add eggs, and beat to incorporate.

In a medium bowl, whisk together flour, baking soda, and salt. Add to the butter mixture, and mix until just combines. Add bananas, sour cream, and vanilla; mix to combine. Stir in nuts, and pour into prepared pan.

Bake until a cake tester inserted into center of the cake comes out clean, about 1 hour 10 minutes. Let rest in pan for 10 minutes, then turn out onto a rack to cool.


Банановый кекс от Марты Стюарт

На 1 кекс.

1/2 чашки сливочного масла, комнатной температуры
1 чашка сахара
2 яйца
 1 & 1.2 чашки муки
1 чайная ложка соды
1 чайная ложка соли
1 чашка бананов-пюре (2 небольших банана)
1/2 чашки сметаны
1 чайная ложка ванильного экстракта
1/2 чашки мелко нарезанных грецких орех или орех пекан.

Нагреть дуновку до 350Ф. Промазать маслом формочку для выпечки кексов. В этом случае нужно ваять формочку размерами 9 х 5 х 3 дюйма. В миксере взбить масло с сахаром, добавить яйца. Продолжать взбивать. В небольшой посуде перемешать муку, соль и соду. Добавить мучную смесь в чашку миксера. Продолжая взбивать, добавить бананы, сметану и ванильный экстракт. Перемешать и добавить орехи.

Поставить в нагретую духовку и печь приблизтельно 1 час 10 минут. Деревянной лучинкой проверить на готовность. Вынуть из духовки, дать остыть в течении 10 минут. Вынуть из формы  и дать полностью остыть.

December 31, 2013

Sweet buns with Lubavitch Sweet yeast Dough


Sweet buns with Lubavitch Sweet yeast Dough

Many years ago I bought a quite delicious cooking book compiled by women from Lubavitch community. They choose recipe they trust and make again and again. This time I decided to try one of the recipes from this book.


1. Basic Sweet Dough

Make 50 buns or pirozhkis.

1/2 sugar
2 packages dry yeast
1 & 1/2 teaspoon salt
 6 & 1/2 to 7 cups flour
1 & 1/4 cups apple juice
1 cup margarine
3 eggs, at room temperature
1/2 teaspoon vanilla extract (optional)

In a large mixer bowl, combine sugar, yeast, salt, and 2 cups of flour. In a 1-quart saucepan, heat apple juice and margarine until warm. Margarine does not have to melt.

Gradually add warm liquid to dry ingredients, beating with mixer at low speed. Increase speed to medium and beat 2 minutes. Add eggs and vanilla and 2 & 1/2 cups of flour. Beat 2 minutes. By hand, stir in enough additional flour to make stiff dough, about 2 cups.

Turn dough onto a lightly floured board and knead 8 to 10 minutes until smooth and elastic, adding more flour if necessary.

Place dough in a well-oiled bowl and turm to oil the top. Cover and let rise in warm place about 1 hour until doubled in bulk. Punch down, turn onto floured board, cover with bowl and allow to rest 15 minutes for easier shaping.

2. What to make: piroshki and sweet buns.



3. How to shape it.


Imitation Crabmeat Green Tomato salad


Imitation Crabmeat Green Tomato salad

Make 2 portions

6-8 leaves butter torn lettuce,
4 oz imitation crabmeat, chopped
1 large tomato, sliced
1/4 cup red onion, thinly sliced

Dressing:

2 tablespoons mayonaise
1 teaspoon Dijon mustard
1 teaspoon lemon juice
1/2 teaspoon sugar
2 tablespoоn olive oil

Salt and pepper to taste

For dressing, in a small bowl, whisk all dressing ingridients, except salt and pepper.

In a deep salad bowl, place butter lettuce leaves. In a separate bowl combine the next three salad ingredients. Pour the dressing over the salad and toss very well. Add salt and pepper. Pour salad over the leaves.


Салат с крабовыми палочками, помидорами и зеленью.

На 2 порции

6-8 листьев зелени "butter lettuce"
120 грамм крабовых поличек, мелко порезанных
1 большой помидор, нарезанные на тонкие дольки.
1/2 чашки сладкого красного лука, нарезанного кольцами

Соус:

2 столовые ложки майонеза
1 чайная ложка горчицы Dijon
1 чайная ложка лимонного сока
1/2 чайной ложки сахара
2 столовые ложки оливкового масла

Соль и перец по вкусу.

В небольшой посуде перемешать все составляющие соуса. Соль и перец не добавлять.
В глубокую салатную посуду уложить листья салата. В отдельной посуде перемешать крабовые палочки, помидор и лук. Залить соусом и добавить по вкусу соль и перец. Выложить салат поверх листьев.

December 27, 2013

Banana-Honey Cake with Vodka glaze


Unexpectedly for myself I found this easy recipe in  one of Williams-Sonoma cooking books "Dessert of the day". First of all, this recipe can be made parve and served with any meal. For a second, any of us can experiment with spices. This easy cake will become very spicy and rich. Definitely I will make this recipe again. I have already offered a cake for test to several people, and they like it. It does not rise high, it's a quite dense and definitely very honeyish.  William-Sonoma published cake without glaze, and I added the glaze and some new spices. First time I  introduced vodka glaze in a Cosmopolitan Bread

Banana-Honey Cake with Vodka glaze
Cake:
2 & 1/4 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon kosher salt
1/2  cup (125 gramm) + 2 tablespoons unsalted butter (together 10 tablespoons)
Butter can be substituted on pareve margarine  to make a recipe parve.
1/2 cup firmly packed light brown sugar
1/2 cup honey
2 large eggs
2 bananas, mashed
I added 1 teaspoon ground ginger and 1/8 teaspoon red pepper.
Glaze:
1 cup powdered sugar
2 tablespoons vodka
1 teaspoon apple or orange juice (if you need more to make glaze, add it)

Preheat the oven to 350F (180C). Butter a 9 inch (23-sm) square baking pan. Sprinkle with flour and tap out the excess.

In a bowl, sift together the flour, baking powder, baking soda, cinnamon, and salt. In another bowl, using an electric mixer, beat the butter and brown sugar on medium speed until creamy. Add the eggs, increase the speed to medium-high, and beat until smooth. Add the dry ingredients in 2 additions, alternating with the mashed bananas and beating on medium speed after each addition until smooth.

Spread the batter evenly in the prepared pan.

Bake until a toothpick inserted into the center comes out clean, 35-40 minutes. Let cool completely in the pan or on a wire rack. Cut in squares and serve.

I used for baking a regular bread pan, waited 15-20 minutes after baking and cover with glaze. To make a glaze, I mix all ingredients until paste was formed.


Банановый медовик с  глазурью из водки.
Тесто для медовика:
2 & 1/4 чашки муки
1 чайная ложка соды
1 чайная ложка разрыхлителя
1 чайная ложка молотой корицы
1/2 чайной ложки соли
1/2  чашки (125 gramm) + 2 столовые ложки несоленого сливочного масла (вместе 10 столовых ложек) Можно заменить на parve маргарин.
1/2 чашки коричневого сахара
1/2 чашки меда
2 болших яйца
2 банана (провернуть их в мясорубке или кухонном комбайне до получения пюре)
Я добавила 1 чайную ложку  сухого  имбиря и 1/8 чайной ложки красного перца.
Глазурь:
1 чашка сахарной пудры
2 столовых ложки водки
1 чайная ложка яблочного или апельсинового  сока(если нужно больше, добавьте.)

Нагреть духовку до 350Ф (180Ц). Помазать маслом небольшую квадратную дечку (23 см). Обсыпать внутри мукой.

В небольшой посуде смешать муку, разрыхлитель, соду, корицу, сухой имбирь, переци соль. В другой глубокой посуде электрическим миксером на средней скорости взбить масло и сахар. Добавить яйца. Увеличить скорость и продолжать взбивать. Добавить сухую массу в 2 приема, чередуя с бананами. Взбивать до того, как все хорошо перемешается. Вылить в приготовленную дечку, аккуратно разровнять и поставить в нагретую духовку.

Печь в течении 35-40 минут. Проверить лучинкой на готовность. Вынуть из духовки и дать остыть.  Нарезать на квадратики и подать к столу.

Я использовала стандарную дечку для выпечки хлеба. Вынула из духовки, подождала 15-20 минут и залила глазурью.  Для глазури нужно перемешать все ингридиенты до получения пасты.


December 16, 2013

Cheesy Roses


Cheese Roses

Makes 25-30 mini pasтries.

1 cup farmer's cheese
1/4 cup melted butter
1 egg
1/4 cup sugar
1/2 teaspoon baking soda
1 tablespoon lemon juice
2 cups all-purpose flour
2 tablespoons milk
Chocolate salt for sprinkling

1. In a bowl mix well farmer's cheese, butter, egg and sugar.  Add baking soda diluted in lemon juice. Add flour and form a dough.

2. Divide the dough in  3 parts. Take one piece and cover the other. roll out the 1/3 portion of dough to about 1/8" thick on a floured board. Using a cutter or a drinking glass, cut out approximately 3 inch circles. Place 3 rounds one after another one overlapped a 1/4 inch and use the roller pin to smooth the  surface. Roll all of them together as you see on a picture and cut in the middle (the thickest part).Stand them up with a cut side down.
Reroll your scraps until it is ALL used up!

3. Brush each pastry with a milk and sprinkle with chocolate sugar.

4. Bake in a pre-heated oven at 180C / 350F" for 20 minutes.



Творожные цветочки

На 25-30 пирожных

1 чашка домашнего творога
1/4 чашки растопленного сливочного масла
1 яйцо
1/4 чашки сахара
2 чашки муки
1/2 чайной ложки соды
1 столовая ложка лимонного сока
2 столовые ложки молока
Chocolate salt для посыпки
Приготовление:
Для начала, растираем яйцо с сахаром, маслом и творогом. Добавляем соду, гашенную лимонным соком, и муку. Хорошо вымешиваем тесто, раскатываем и вырезаем из него кружочки с помощью чашки. Выкладываем в нахлест по три штуки. Скатываем их в трубочку и разрезаем ножом на две части.

Застилаем пергаментом ( или силиконовым ковриком или просто смазываем сливочным маслом) противень. Выстраиваем на нем розочки. Смазываем молоком и посыпаем шоколадной солью.
Выпекаем в разогретой до 170 градусов духовке в течении 20 минут.
Recipe from http://vk.com/vtarelke?w=wall-4806561_280967

December 05, 2013

Quick Poppyseed Strudel


First time I posted about poppyseed strudel 7 years ago. I can not imagine that I run my culinary diary already 7 years. For last 7 years I started to write articles, created my own website and learned a lot of good new things. This recipe with me all the time. It's easy, tasty, and reminds me a strudel we used to eat many years ago back in Ukraine.

Dough: 2 tubes (8 ounces EACH) refrigerated crescent rolls.

Filling: 1 can poppy-seed filling, 1/4 cup of honey, 1 cup chopped walnuts, 1/2 raisins or dry cherries.

Prepare filling: mix everything together.
Unroll crescent dough; press seams and perforations together, forming a 15 in x 12 inch rectangle. Spread 1/2 filling lengthwise down the center of dough. Roll up, jelly roll fashion. Seal edges, pace the log seam side down, on nongreased cookie sheet. Repeаt with another can of dough. Bake at 375 F. for 30 to 35 minutes or until golden brown.

Universal glaze: 1 tablespoon melted margarine, 1 tablespoon lemon juice, 1 cup powdered sugar. Mixed everything together and brush the strudel. Cut into slices


Пирог с маком. (американская версия)

Удобств в Америке много, и одно из них тесто компании Pillsbury. Пытаясь освоиться в Америке, мы используем американские продукты для наших старых и особенно вкусных рецептов. От пирога с маком никто и никогда не отказывался. Этот пирог делается очень быстро и почти не черствеет.

Тесто: 2 баночки замороженного теста компании Pillsbury "Сrescent"

Начинка: 1 баночка готовой маковой начинки, 1/4 чашки меда, 1 чашка мелко нарубленных орехов, 1/2 чашки изюма или сухой вишни.

Для получения начинки смешать все ингридиенты.

Вынуть тесто из баночки и раскатать в прямоугольник, защипить все дырочки. Выложите половину начинки на каждый прямоугольник, и сверните каждый лист вместе с начинкой в рулет. Выложите 2 рулета на противень. Пеките пироги около 30-35 минут, пока они не зарумянятся.

Универсальная помадка: 1 столовая ложка расстопленного маргарина, 1 столовая ложка лимонного сока, 1 чашка сахарной пудры. Все хорошо перемешать и помазать струдель. Нарежаьт струдель на порционные куски.

Recipe from Pillsbury Inc.