June 02, 2014
Cornbread for Khrushchev
Cornbread for Khrushchev
"Say "Khrushchev" and Russian will laugh and immediately cry kukuruza (corn)! And so, in memory of Nikita "kukuruznik" (corn man) Khrushchev and his loony cruisade to hook our Union on corn. Mom and I wanted to prepare a maize tribute, " - Anya von Brenzen.
Serves 6
2 large eggs, lightly beaten
2 cups milk
6 tablespoons unsalted butter, melted, plus more for greasing pan
1/2 cup sour cream
2 cups fine yellow cornmeal, preferably stone-ground
3/4 cup all-purpose flour
1 teaspoon sugar
2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon soda
2 cups grated or finely crumbled feta cheese (about 12 ounces)
1. Preheat the oven to 400F (I did 350F) with rack set in the center. In a large bowl, throughly stir together the first four ingredients. In another bowl sift together the cornmeal, flour, sugar, baking powder, and baking soda. Whisk the dry ingredients into the egg mixture until smooth. Add the feta and whisk to blend throughly. let the batter stand for 10 minutes.
2. Butter a 9x9 x 2-inxh baking pan. Pour the batter into the pan and tap to even it out. Bake the cornbread until light golden and firm to touch. 35-40 minutes. Serve warm.
Кукурузный кекс для Никиты Хрущева.
На 6 порций.
2 больших яйца, немного взбитых
2 чашки молока
6 столовых ложек сливочного несоленого масла, растопленного, плюс еще немного для дечки
1/2 чашки сметаны
2 чашки кукурузной муки
3/4 чашки обыкновенной муки
1 чайная ложка сахара
2 чайные ложки разрыхлителя
1/2 чайной ложки соды
2 чашки мелко накрошенной брынзы или натертой на мелкой терке (приблизительно 350 грамм)
Нагреть духовку до 400Ф (Я сделала 350Ф). Установить полку в духовке на середину. В большой посуде хорошо перемеать первые четыре ингридиента. В другой посуде смешать кукурузную муку, обыкновенную муку, сахар, разрыхлитель и соду. Всыпать мучную смесь в жидкую и хорошо перемешать. Добавить врынзу и еще раз хорошо перемешать. Дать постоять тесту 10 минут.
Промазать маслом деко размерами 9х9х2 дюймов. Вылить в деко тесто. Печь кекс 35-40 минут до появления коричневой корочки. Подавать теплым.
Recipe came from the book "Mastering the Art of Soviet Cooking" by Anya von Bremzen
May 30, 2014
Sweet and Lemony Coleslaw
Sweet and Lemony Coleslaw
Serves 2
Dressing
2 Tablespoons sunflower or olive oil
2 teaspoons maple syrup
2 tespoons lemon juice
Salt, pepper
Salad
1/2 head medium size cabbage, very thinly sliced
1/2 tespoon salt
1 medium carrot, shredded
3 tablespoons golden raisins
1 teaspoons chopped dills for garnish
For dressing, in small bowl, whisk together the sunflower oil, maple syrup, and lemon juice.
For the salad, place cabbage on a large cutting board and massage with 1/2 teaspoon of salt for 1-2 minutes. Place cabbage, carrot and raisins in a bowl and toss gently. Add dressing and toss well to coat all salad ingridients. Season with salt and pepper. Chill for 1 hour before serving. Garnish with chopped dill.
Салат из капусты с кленовым сиропом и лимонным соком.
На 2 порции.
Соус-заправка
2 столовые ложки подсолничного или оливкового масла
2 чайные ложки кленового сиропа
2 чайные ложки лимонного сока
соль и перец.
Салат
1/2 средней головки капусты, очень тонко порезанной
1/2 чайной ложки соли
1 средняя морковь
3 столовых ложки светлого изюма
Для соуса, перемешать в маленькой тарелке подсолнечное масло, кленовый сироп и лимонный сок.
Для салата, выложить нарезанную капусту на большую доску и посыпать солью. Перетереть с солью в течении 1-2 минут и выложить капусту в большую посуду. Добавить натертую морковь и изюм. все перемешать. Полить соусом и еще раз хорошо перемешать. Добавить соль и перец по вкусу. Поставить в холодильник на 1 час и подать на стол. По желанию можно посыпать мелко нарезанным укропом.
More coleslaw from my blog:
1. Southern-Style Slaw with Pecans and Maple-Dijon Vinaigrette
2. Apple Corn Slaw
3. Spicy Cilantro-Peanut Slaw
4. Cabbage and kohlrabi salad
5. Classic Coleslaw1
May 28, 2014
May 22, 2014
Sour cream fried pirozhki
Sour cream fried pirozhki
1/2 cup sour cream
1/4 cup buttermilk
1 egg
1 Tablespoon vegetable oil
1 teaspoon sugar
1/2 teaspoon salt
1/2 tespoon baking soda
2 & 1/4 cups all-purpose flour
Oil for frying
In a mediaum bowl, mix together sour cream, buttermilk, egg, vegetable oil, and sugar. In another bowl whisk together salt, baking soda and flour. Slowly add flour mixture to sour cream mixture. Form the dough and let it to rest for 30 minutes.
Meanwhile prepare any filling you like
Roll out the dough on a floured surface, about ⅛ inch thick. Using a glass or cookie cutter, cut out 3.5 inch rounds. Spoon 1 to 2 teaspoons of filling in the center, fold it to create a half moon and seal the edges using your fingers or a fork
Pour 1-2 tablespoons vegetable oil on frying pan. Heat the frying pan to a medium low flame.Place pirozhki on frying pan. Cook for about two minutes on each side. (the color of the dough must golden brown). Remove from the frying pan and let cool for 15-20 minutes.
Жареные пирожки на сметанном тесте.
1/2 чашки сметаны
1/4 чашки кефира
1 яйцо
1 столовая ложка растительного масла
1 чайная ложка сахара
1/2 чайной ложки соли
1/2 чайной ложки соды
2 & 1/4 чашки муки
В небольшой посудине перемешать сметану, кефир, яйцо, растительное масло и сахар. В другой посуде перемешать соль, соду и муку. Медленно добавить мучную смесь к жидкой. Замесить тесто и оставить отдыхать на 30 минут.
Пока сделать начинку, которую Вы любите.
Раскатать тесто толщиной 2-3 мм, стаканом или кружкой вырезать кружки, на которые выложить начинку. Каждый кружок закрыть и защипить пальцами или вилкой.
Налить 1-2 столовые ложки растительного масла на сковороду. нагреть сковороду на медленном огне. Выложить пирожки и жарить по 2 минуты на каждой стороне. Пирожки должны получиться золотисто-коричнового цвета. Поджаренные пирожки выложить на тарелку и дать остыть в течении 15-20 минут.
1/2 cup sour cream
1/4 cup buttermilk
1 egg
1 Tablespoon vegetable oil
1 teaspoon sugar
1/2 teaspoon salt
1/2 tespoon baking soda
2 & 1/4 cups all-purpose flour
Oil for frying
In a mediaum bowl, mix together sour cream, buttermilk, egg, vegetable oil, and sugar. In another bowl whisk together salt, baking soda and flour. Slowly add flour mixture to sour cream mixture. Form the dough and let it to rest for 30 minutes.
Meanwhile prepare any filling you like
Roll out the dough on a floured surface, about ⅛ inch thick. Using a glass or cookie cutter, cut out 3.5 inch rounds. Spoon 1 to 2 teaspoons of filling in the center, fold it to create a half moon and seal the edges using your fingers or a fork
Pour 1-2 tablespoons vegetable oil on frying pan. Heat the frying pan to a medium low flame.Place pirozhki on frying pan. Cook for about two minutes on each side. (the color of the dough must golden brown). Remove from the frying pan and let cool for 15-20 minutes.
Жареные пирожки на сметанном тесте.
1/2 чашки сметаны
1/4 чашки кефира
1 яйцо
1 столовая ложка растительного масла
1 чайная ложка сахара
1/2 чайной ложки соли
1/2 чайной ложки соды
2 & 1/4 чашки муки
В небольшой посудине перемешать сметану, кефир, яйцо, растительное масло и сахар. В другой посуде перемешать соль, соду и муку. Медленно добавить мучную смесь к жидкой. Замесить тесто и оставить отдыхать на 30 минут.
Пока сделать начинку, которую Вы любите.
Раскатать тесто толщиной 2-3 мм, стаканом или кружкой вырезать кружки, на которые выложить начинку. Каждый кружок закрыть и защипить пальцами или вилкой.
Налить 1-2 столовые ложки растительного масла на сковороду. нагреть сковороду на медленном огне. Выложить пирожки и жарить по 2 минуты на каждой стороне. Пирожки должны получиться золотисто-коричнового цвета. Поджаренные пирожки выложить на тарелку и дать остыть в течении 15-20 минут.
May 21, 2014
Cauliflower "Fried Rice"
Cauliflower "Fried Rice"
Ingredients
(adapted from Family Fresh Meals)
1 Tablespoon olive oil
1 Small onion, chopped
2 Cloves garlic, minced
1/2 Cup shredded carrots
1/4 Cup peas
1/2 inch grated fresh ginger (my addition)
2 Cups grated cauliflower
1 Egg
1 Tablespoon soy sauce
2 Tablespoons scallions, chopped
Salt & pepper to taste
To grate the cauliflower, place about 5 - 6 florets into the bowl of a food processor and pulse about 25 times. The cauliflower will have a rice-like consistency. Set aside.
Add the olive oil to a large pan and saute the onion and garlic on medium heat until soft and translucent. Add the carrots and peas and continue cooking on medium heat for another couple of minutes. Add the soy sauce, raise the heat to high and add the cauliflower. Saute for a couple of minutes until the cauliflower is heated through.
Make a well in the center of the pan and crack in the egg. Whisk until the egg scrambles and distribute it throughout the mixture. Season with salt and pepper, top with the scallions and serve hot. Makes approximately 2 servings.
Жареный рис из цветной капусты.
На 2 порции.
1 столовая ложка оливкового масла
1 небольшая луковица, мелко нарезанная
2 зубца чеснока, мелко нарезанного
1/2 чашки мелконарезaнной моркови
1/4 чашки зеленого горошка
1 см свежего натертого имбиря.
2 чашки крошки цветной капусты
1 яйцо
1 столовая ложка соевого соуса
2 столовых лозхки мелко нарезанного зеленого лука для украшения
соль и перец по вкусу
Чтобы сделать крошку из цветной капусты, положите соцветия капусты в кухонный комбайн и пропульсируйте 25 раз. Полить оливковым маслом большую сковороду. Выложить в нее лук и чеснок и зарить на среднем огне 5-7 минут. Добавить морковь и зеленый горошек и жарить еще несколько минут. Добавить соевый соус, натертый имбирь, добавить огня и выложить в сковороду цветную капусту. Жарить 5-10 минут.
Сделать углубление в центре сковороды и разбить в него яйцо. Тут же, до того,что яйцо зажариться, вмешать яйцо в цветную капусту на сковороде. Посолить и поперчить по вкусу. Снять с огня, дать немного остыть и посыпать мелко нарезанным зеленым луком.
Recipe came from http://hungrycouplenyc.blogspot.com/2013/05/cauliflower-fried-rice.html
Ingredients
(adapted from Family Fresh Meals)
1 Tablespoon olive oil
1 Small onion, chopped
2 Cloves garlic, minced
1/2 Cup shredded carrots
1/4 Cup peas
1/2 inch grated fresh ginger (my addition)
2 Cups grated cauliflower
1 Egg
1 Tablespoon soy sauce
2 Tablespoons scallions, chopped
Salt & pepper to taste
To grate the cauliflower, place about 5 - 6 florets into the bowl of a food processor and pulse about 25 times. The cauliflower will have a rice-like consistency. Set aside.
Add the olive oil to a large pan and saute the onion and garlic on medium heat until soft and translucent. Add the carrots and peas and continue cooking on medium heat for another couple of minutes. Add the soy sauce, raise the heat to high and add the cauliflower. Saute for a couple of minutes until the cauliflower is heated through.
Make a well in the center of the pan and crack in the egg. Whisk until the egg scrambles and distribute it throughout the mixture. Season with salt and pepper, top with the scallions and serve hot. Makes approximately 2 servings.
Жареный рис из цветной капусты.
На 2 порции.
1 столовая ложка оливкового масла
1 небольшая луковица, мелко нарезанная
2 зубца чеснока, мелко нарезанного
1/2 чашки мелконарезaнной моркови
1/4 чашки зеленого горошка
1 см свежего натертого имбиря.
2 чашки крошки цветной капусты
1 яйцо
1 столовая ложка соевого соуса
2 столовых лозхки мелко нарезанного зеленого лука для украшения
соль и перец по вкусу
Чтобы сделать крошку из цветной капусты, положите соцветия капусты в кухонный комбайн и пропульсируйте 25 раз. Полить оливковым маслом большую сковороду. Выложить в нее лук и чеснок и зарить на среднем огне 5-7 минут. Добавить морковь и зеленый горошек и жарить еще несколько минут. Добавить соевый соус, натертый имбирь, добавить огня и выложить в сковороду цветную капусту. Жарить 5-10 минут.
Сделать углубление в центре сковороды и разбить в него яйцо. Тут же, до того,что яйцо зажариться, вмешать яйцо в цветную капусту на сковороде. Посолить и поперчить по вкусу. Снять с огня, дать немного остыть и посыпать мелко нарезанным зеленым луком.
Recipe came from http://hungrycouplenyc.blogspot.com/2013/05/cauliflower-fried-rice.html
May 14, 2014
Pareve Hamantaschen
Pareve Hamantaschen
Makes 40 medium size pastries
2 & 1/2 cups all-purpose flour
1/4 teaspoon salt
1 teaspoon baking powder
2/3 cups sugar
1 teaspoon orange zest
2 eggs
1/4 cup canola oil
1 tespoon vanilla extract
1-5 teaspoon water (if you need. I did not need it)
Filling: favourite one
Into a bowl sift together flour, baking powder, and salt. In another bowl mix sugar with orange zest, add eggs, canola oil, and vanilla extract. Add flour mixture, stirring, until a smooth dough is formed. Gather dough into a ball and flatten into a disk. Let rest for 30 minutes on a counter.
Preheat oven to 350° F.
Halve dough. On a lightly floured surface roll out half of dough 1/4 inch thick. With a 3-inch cutter cut out as many rounds as possible. Transfer rounds with a metal spatula to a large baking sheet, arranging about 1/2 inch apart. Reroll scraps and cut out more rounds. Put 1 teaspoon filling in center of each round and fold up edges to form triangular cookies resembling a tricornered hat, pinching corners together and leaving filling exposed. (Pinch dough tightly enough so seams are no longer visible and sides are taut enough to prevent cookies from leaking filling as they bake.)
Bake hamantaschen in middle of oven 15-20 minutes, or until pale golden. Cool hamantaschen on baking sheet 5 minutes and transfer to racks to cool completely. Make more hamantaschen with remaining dough and filling in same manner. Hamantaschen keep in an airtight container at room temperature 5 days.
April 14, 2014
Sephardic Passover Walnut Cake
It's one of the best cakes I tried so far in America. It's absolutely delicious and refreshing for Holiday table. I will make this one over and over again. It's really good!
Sephardic Passover Walnut Cake
1 cup of matza cake meal
1 cup ground walnuts
2 tbsp of Passover baking powder
1 tbsp cinnamon
5 eggs, separated
1 cup sugar
1 tsp vanilla extract
⅔ cup vegetable oil
1 cup kosher sweet wine
Preheat the oven at 350F. Generously coat a Bundt pan with cooking spray.
In a medium bowl, mix cake meal, ground walnuts, baking powder and cinnamon. Set a side.
Beat egg whites on high speed until stiff peaks form.
In a large bowl, beat egg yolks, sugar and vanilla at medium speed, until creamy pale yellow, 3-5 minutes.
Slowly pour oil. Beat for another minute until well incorporated.
Reduce speed and add wine. Beat until well combined.
Add flour mixture and beat at low speed for another minute.
Using a spatula, carefully fold egg whites into cake batter. Pour into prepared pan and bake at 350F for 45-50 minutes.
Let the cake cool for about 30 minutes.
Run a butter knife around the sides. Place a serving plate on top of the pan, flip it over shaking it slightly. Remove the pan. When the cake has completely cooled, sprinkle some powdered sugar on top.
Recipe from May I have that recipe
Sephardic Passover Walnut Cake
1 cup of matza cake meal
1 cup ground walnuts
2 tbsp of Passover baking powder
1 tbsp cinnamon
5 eggs, separated
1 cup sugar
1 tsp vanilla extract
⅔ cup vegetable oil
1 cup kosher sweet wine
Preheat the oven at 350F. Generously coat a Bundt pan with cooking spray.
In a medium bowl, mix cake meal, ground walnuts, baking powder and cinnamon. Set a side.
Beat egg whites on high speed until stiff peaks form.
In a large bowl, beat egg yolks, sugar and vanilla at medium speed, until creamy pale yellow, 3-5 minutes.
Slowly pour oil. Beat for another minute until well incorporated.
Reduce speed and add wine. Beat until well combined.
Add flour mixture and beat at low speed for another minute.
Using a spatula, carefully fold egg whites into cake batter. Pour into prepared pan and bake at 350F for 45-50 minutes.
Let the cake cool for about 30 minutes.
Run a butter knife around the sides. Place a serving plate on top of the pan, flip it over shaking it slightly. Remove the pan. When the cake has completely cooled, sprinkle some powdered sugar on top.
Recipe from May I have that recipe
March 31, 2014
Passover Tart Lemon Squares
Note: Now I can add a couple words about them. They're good just couple hours after baking and next day. Hope, you can eat them quickly. I have plans to test a couple more Passover recipes. Wait for my posts.
Passover Tart Lemon Squares
Pastry
110 grams (4 oz) unsalted butter
¼ cup caster sugar
½ cup superfine matzo meal ( I took matzo cake meal)
½ cup potato flour (starch)
Preheat the oven to 180ºC/350°F
Grease and line a 23cm square cake tin with baking paper.
In a food processor, combine the pastry ingredients and process until a soft dough has formed.
Otherwise, cream the butter with the sugar in a small bowl until the mixture is light and fluffy.
Stir in the potato flour and the matzo meal until a soft dough forms.
Press the dough into the tin.
Bake at 180ºC/350°F for 15 – 20 minutes, or until lightly browned.
Topping
3 eggs
1 cup caster (superfine) sugar
3 tablespoons potato flour (starch)
¼ cup of lemon juice
Finely grated rind of 1 lemon
If you have a food processor, combine all the ingredients and whiz until mixed. Otherwise using a spoon, combine the sugar, the potato flour and the lemon rind in a small bowl.
Add the eggs one at a time and gently mix until smooth.
Lastly add the lemon juice.
Pour the lemon mixture over the cooked base and return to the oven.
Bake until just cooked, about 20-30 minutes.
While still warm, sift with icing sugar. (During Passover, you can make this at home by putting superfine sugar into a food processor and blitzing it).
Allow to cool in the tin before cutting into squares.
Пасхальные лимонные пирожные
Тесто
110 грамм (1/2 чашки) сливочного масла комнатной температуры
1/2 чашки сахара
1/2 чашки мацовой муки (matzo cake meal)
1/2 чашки картофельного крахмала
Нагреть духовку до 180Ц/350Ф.
Накрыть пекарской бумагой формочку/деко размером 23 х 23 см. Промаслить бумагу и немного подогреть в духовке
В чашу кухонного комбайна положить масло, сахар, мацовую муку и картофельный крахмал. Все провернуть до получения однородного теста. Выложить тесто тесто в приготовленную форму и равномерно распределить по дну формы. Поставить в духовку и печь 15-20 минут, Тесто должно быть бледно-коричневого цвета.
Тем временем приготовить лимонную начинку.
3 яйца
1 чашка сахара
3 столовых ложки картофельного крахмала
1/4 чашки лимонног сока (сок одного большого лимона)
свежая цедра одного лимона
Все ингридиенты положить в чистую чашку кухонного комбайна и провернуть до получения однородной массы. Вынуть тесто из духовки и равномерно вылить лимонную начинку поверх. Поставить в духовку и печь 20-30 минут.
Вынуть из духовки и дать немного остыть. Пока еще лимонные пирожные теплые посытпать сахарной пудрой и дать остыть. Нарезать на квадраты и подавать на стол.
Recipe comes from Jillian Leiboff blog. This site has a lot of Passover recipes to choose from.
Subscribe to:
Comments (Atom)




















