April 07, 2023

Cauliflower Steaks


Yields 4 servings

1 medium cauliflower head

2 tablespoon extra virgin olive oil

1 teaspoon smoked paprika

½ teaspoon garlic powder

½ teaspoon cumin powder

¼ teaspoon chili powder (or more or less, depending how spicy you like it)

Salt and black pepper to taste

Shredded mozzarella cheese for sprinkling

Fresh parsley, chopped finely for sprinkling

Preheat oven to 200°C/400°F. Spray baking tray with non-stick baking spray.

Make the marinade by adding the olive oil and spices to a small bowl (paprika, garlic powder, cumin, chili powder, black pepper and salt to taste ) and stir together

Slice a thin piece off the bottom stem off the cauliflower, keeping the core however intact. Place the cauliflower head on a chopping board with the stem side down. With a sharp knife, slice thick slices through the cauliflower (approximately ½ an inch / 1cm in thickness). You should have 4 “steaks”

Place cauliflower steaks on a baking sheet, on an oven tray. Brush on some marinade to all the steaks, then flip them over and brush on the remaining marinade to the other side

Roast cauliflower steaks for 10 minutes in the oven until they are golden-brown, flip on other side and roast for more 10 minutes. Sprinkle with cheese and parsley and roast for 3 minutes. Check they are fork tender by sticking a toothpick or fork into the steaks.

Serve with dip based on mayo, sour-cream and roasted cherry tomatoes.


Dip with roasted cherry tomatoes

1/4 cup sour cream

1/4 mayonnaise

1 teaspoon olive oil

5 cherry tomatoes

1 teaspoon balsamic vinega

Salt and ground black pepper to taste

Heat the 1 teaspoon olive oil on a small frying pan on a high heat. Add cherry tomatoes, sprinkle with salt and pepper. Fry for about 2-3 minutes. Using a sharp folk, pierce each tomato and flat a bit. Add balsamic vinegar and saute for more 1 minutes. Taste and adjust the seasonings with salt and pepper. In needed, add some sugar.

In a medium bowl, mix sour-cream, mayonnaise, and roasted tomatoes. Whisk together.



Idea for the recipe Cooking with Ayeh


March 31, 2023

Sweet and Sour Tilapia with Tomato-Almond Sauce (Grandma Style)


Yields 4 servings

About 2 pounds tilapia fillets, cut into medium-large pieces

2 medium yellow onions, finely chopped

1 tablespoon vegetable oil

1 large fresh lemon, skin removed, cut into medium chunks

2 tablespoons brown sugar

2 teaspoons raisins

4-5 leaves bay leaves

2 large tomatoes, skin removed, cut into medium chunks

Water

1 teaspoon ground ginger

4 tablespoons fresh crushed almonds

1 teaspoon apple cider vinegar

Salt and pepper to taste

In a large sauté pan or skillet, heat the vegetable oil over medium-high heat. Add the onion and cook for 4 minutes, stirring occasionally. Sprinkle with salt and cook for about 3-4 minutes until the onion are lightly browned.

Add pieces of lemon, brown sugar, raisins, pieces of fish, tomatoes, and bay leaves. Cover with water at room temperature. Bring to a boil, lower the heat to low-medium, and sauté for 40 minutes covered with a lid.

Remove pieces of fish on a plate. Remove bay leaves. Add ground ginger, almonds, and apple cider vinegar to a sauce in a skillet and continue to sauté for about 5-7 minutes on medium heat. Check for salt and pepper. Add if needed.

Remove from the heat and puree with a stand-up (immersion) mixer. Pour over the fish. Serve warm or cold. Keep leftovers refrigerated and covered for about 2 days.


Тушеная рыба под кисло-сладким миндальным соусом (рецепт бабушек)

На 4 порции

Около 2 фунтов филе тилапии (около 1 кг), нарезанного на средние куски

2 средние желтые луковицы, нарезанные мелко

1 столовая ложка растительного масла

1 большой свежий лимон, очистить от кожуры, нарезать на среднии куски

2 столовые ложки коричневого сахара

2 чайные ложки изюма

лавровый лист 4-5 листов

2 больших помидора, очистить от кожицы, нарезать на средние куски

Вода

1 чайная ложка молотого имбиря

4 столовые ложки свежего дробленого миндаля

1 чайная ложка яблочного уксуса

Соль и перец по вкусу

В большом сотейнике или сковороде на средне-сильном огне разогреt' растительное масло. Добавить лук и готовить 4 минуты, периодически помешивая. Посыпать солью и жарить около 3-4 минут, пока лук слегка не подрумянится.

Добавить кусочки лимона, коричневый сахар, изюм, кусочки рыбы, помидоры и лавровый лист. Покрыть водой комнатной температуры. Довести до кипения, убавить огонь до среднего и тушить под крышкой 40 минут.

Выложить куски рыбы на тарелку. Удалить лавровый лист. Добавить молотый имбирь, миндаль и яблочный уксус в соус на сковороде и продолжать тушить около 5-7 минут на среднем огне. Проверить на соль и перец. Добавить, если нужно.

Снять с огня и пюрировать погружным блендером. Вылить соус на рыбу. Подавать теплым или холодным. Хранить остатки в холодильнике под крышкой примерно 2 дня.


Идея рецепта из книги "Еврейские  сокровища" Романа Гершзона. 2018 года

March 22, 2023

Quick Egg Carrot Salad


Yields 1 large serving

1 teaspoon olive oil

1/4 cup green peas, canned, drained

1 medium carrot, peeled, shredded on medium hokes of the grater

2 large hard-boiled eggs, chopped into small-medium chunks

1 tablespoon parsley, chopped

2 peers of green onions, cut into small-medium pieces

2 tablespoons mayonnaise

Salt and ground black pepper to taste

Place the saucepan over medium heat on the stovetop. Add the olive oil and heat until the oil is shimmering. Add drained green peas and sauté for about 4-5 minutes stirring occasionally. Remove from the heat and cool to almost room temperature.

Add carrot, eggs, parsley, and green onions to a large plastic bowl. Add cooled peas and mayonnaise. Check for salt and pepper. Add if needed. Mix well and serve immediately.


Быстрый яично-морковный салат

На 1 большую порцию

1 чайная ложка оливкового масла

1/4 чашки зеленого горошка, консервированного, оицедить от жидкости в консерве

1 средняя морковь, очищенная, натертая на средних зубцах терки

2 больших сваренных вкрутую яйца, нарезанных на мелкие-средние кусочки

1 столовая ложка петрушки, нарезанной

2 стручка зеленого лука, нарезанные на мелкие-средние кусочки

2 столовые ложки майонеза

Соль и молотый черный перец по вкусу

Поставить сковороду на средний огонь. Добавить оливковое масло и нагреть, пока масло не начнет мерцать. Добавить зеленый горошек и обжарить в течении 4-5 минут, периодически помешивая. Снять с огня и остудить почти до комнатной температуры.

Добавить морковь, яйца, петрушку и зеленый лук в большую пластиковую миску. Добавить остывший горошек и майонез. Проверить на соль и перец. Добавить, если нужно. Хорошо перемешать и сразу подать на стол.


March 17, 2023

Rolled Breakfast Tortilla


Yield 1 serving

1/2 tablespoon butter

1 large egg

1 7-8-inch tortilla

2 tablespoons mozzarella cheese, thinly shredded

several strands sauerkraut or pieces of sun-dried tomatoes

1 tablespoon fresh parsley, finely chopped

Salt and pepper to taste

Whisk egg, salt, and pepper. Spray an 8-inch (20 cm) non-stick skillet with cooking spray and add butter. Heat over medium heat. Add the egg and let cook, undisturbed, until the egg start is being set around the edges. Using a rubber spatula, place the omelet on top of a tortilla. Sprinkle with cheese, parsley, and sauerkraut evenly. Roll in and place back on a skillet. Low the heat to medium and fry the tortilla to a light-brown color on both sides.

Remove from the skillet on a plate and serve immediately.


Рулет из тортильи для завтрака

На 1 порцию

1/2 столовой ложки сливочного масла

1 большое яйцо

1 около 20 см в диаметре тортилья

2 столовые ложки сыра моцарелла, тонко натертого

несколько стеблей квашеной капусты или кусочки вяленых помидоров

1 столовая ложка свежей петрушки, мелко нарезанной

Соль и перец для вкуса

Взбить яйцо, соль и перец. Сбрызнуть 8-дюймовую (20 см) сковороду с антипригарным покрытием кулинарным спреем и добавить сливочное масло. Нагреть на среднем огне. Добавить яйцо и жарить, не мешая, пока яйцо не схватится по краям. С помощью тефлоновой лопаточки выложить омлет поверх тортильи. Равномерно посыпать сыром, петрушкой и квашеной капустой. Завернуть и положить обратно на сковороду. Убавить огонь до среднего и обжарите лепешку до светло-коричневого цвета со всех сторон.

Снять со сковороды на тарелку и сразу подать.


March 14, 2023

Jammy Tart with Whipped Egg Topping


Yields 8 large pieces

Dough

2 eggs

1/3 cup brown sugar

1/3 cup vegetable oil

3/4 teaspoon baking powder

1/2 cup white whole-wheat flour

1 cup all-purpose flour + more if needed

Filling

3/ 4 cup fruit jam

1 teaspoon dry breadcrumbs

1 teaspoon almond meal for sprinkling

Glaze

1 egg white

1/3 cup powdered sugar


Grease 14"x4.5" Long Non-Stick Tart Pan with Removable Bottom. Place a large cookie sheet. Preheat the oven to 350 F (180 C).

For the dough, mix eggs, brown sugar, and vegetable oil. Whisk until sugar is dissolved. Add two types of flour and baking powder. Make a dough. Divide dough into 2 equal parts.

In a medium bowl, mix fruit jam and breadcrumbs.

Roll out each part of the dough into a rectangle 1/2-inch larger than the sides of the prepared form. Roll the dough around the rolling pin, then unroll it back over the tart pan. Press the first rectangle with your fingers. Lightly sprinkle with almond meal and spread evenly with filling. Cover with a second rectangle and pinch edges with fork.

Bake for about 20 minutes. While tart in the oven, beat egg white with powdered sugar with an electric mixer until stiff peaks. Remove the tart from the oven and spread the top with whipped egg. Bake for 10-15 minutes until light brown color.

Remove from the oven. Cool for about 10 minutes in a pan and remove it. Serve completely cooled. Keep leftovers in an airtight container for about 2 days.


Тарт с джемом и взбитыми белками

На 8 больших кусков

Тесто

2 яйца

1/3 чашки коричневого сахара

1/3 чашки растительного масла

3/4 чайной ложки разрыхлителя

1/2 чашки белой цельнозерновой муки

1 чашка муки + больше, если нужно

Начинка

3/4 чашки фруктового варенья

1 чайная ложка сухих панировочных сухарей

1 чайная ложка миндальной муки для посыпки

Глазурь

1 яичный белок

1/3 чашки сахарной пудры

Смазать маслом антипригарную форму для тарта размером 14 x 4,5 дюйма со съемным дном. Поставить на большой противень. Разогреть духовку до 350 F (180 C).

Для теста смешать яйца, коричневый сахар и растительное масло. Перемешать венчиком пока сахар не растворится. Добавить два вида муки и разрыхлитель. Замешать тесто. Разделить тесто на 2 равные части.

В средней миске смешать фруктовый джем и панировочные сухари.

Раскатать каждую часть теста в прямоугольник на 1/2 дюйма больше, чем стороны подготовленной формы. Выложить тесто по дну формы. Прижать пальцами. Слегка посыпать миндальной мукой и равномерно распределите начинку. Накрыть вторым прямоугольником и защипнуть края вилкой.

Выпекать около 20 минут. Пока пирог в духовке, взбить яичный белок с сахарной пудрой электрическим миксером до устойчивых пиков. Вынуть тарт из духовки и смазать сверху взбитым яйцом. Выпекать 10-15 минут до светло-коричневого цвета.

Вынуть из духовки. Остудить около 10 минут в кастрюле и вынуть. Подавать полностью охлажденным. Хранить остатки в герметичном контейнере около 2 дней.



Recipe comes from 


March 04, 2023

Grilled Orange Salad


Yields 4-6 servings

2 oranges, washed, dried, and sliced into rounds

2 teaspoons olive oil

2 garlic cloves, minced

12 oz. snow peas, washed and dry

1 shallot, thinly sliced

5 oz. greens

Dressing

3 tablespoons orange juice

1 garlic clove, minced

2 tablespoons honey

2 tablespoons red wine vinegar

1/4 teaspoon salt

pinch of black pepper


Combine dressing ingredients, add shallot and set aside to marinate a bit.

Hit a grill pan over high heat. Once hot, reduce heat to medium. Place orange slices into pan. Make sure the slices are not overlapping. Grill oranges on each side for about 3 minutes until the juices start caramelizing and the slices have nice grill marks. Set aside.

In the same pan, heat olive oil. Add garlic; cook until fragrant. Add snow peas and grill mixing constantly for about 5 minutes. You want to cook the snow peas just slightly so they are fragrant yet still crunchy.

Meanwhile, add greens to a bowl. Top with some grilled oranges and snow peas. Pour dressing with shallot. Serve immediately.


Салат с апельсиноами, запеченными на гриле

Выход 4-6 порций

2 апельсина, вымытых, обсушенных и нарезанных кружочками

2 чайные ложки оливкового масла

2 зубчика чеснока, измельчить

около 350 грамм зеленого горошка, промытого и высушеного

1 лук-шалот, тонко нарезанный

150 грамм листьев свежей руколлы

Соус

3 столовые ложки апельсинового сока

1 зубчик чеснока, измельченный

2 столовые ложки меда

2 столовые ложки красного винного уксуса

1/4 чайной ложки соли

щепотка черного перца

Смешать ингредиенты для соуса, добавить лук-шалот и оставить немного мариноваться.

Разогреть сковороду-гриль на сильном огне. Как только нагреется, уменьшить огонь до среднего. Поместить дольки апельсина на гриль. Убедитесь, что ломтики не перекрывают друг друга. Обжарить дольки апельсин с каждой стороны примерно по 3 минуты, пока сок не начнет карамелизоваться, а на ломтиках не появятся следы от гриля. Отложить в сторону.

В той же сковороде разогреть оливковое масло. Добавить чеснок; жарить до появления аромата. Добавить горошек и обжаривать, постоянно помешивая, около 5 минут. Горошек все еще должен быть хрустящим.

Тем временем добавить в салатницу зелень. Сверху положить жареные апельсины и горошек. Полить соусом с луком-шалотом. Подавать немедленно.


Recipe comes from "Dinner done between carpools" by Victoria Dwek. I added some minor tweaks

February 25, 2023

Poppy seed bars


Makes 14 pieces

Dough

1 cup all-purpose flour

1/3 cup unsalted butter, chilled and chopped (I used 5 tablespoons)

1/4 cup super fine sugar (I used powdered sugar)

1 egg yolk

Filling

1/4 cup poppy seed

2 tablespoons milk, warmed

1/2 cup unsalted butter

1/3 cup super fine sugar (I used powdered sugar)

1 tsp finally grated lemon zest

1 egg

3/4 cup all-purpose flour, sifted

Glaze

1 cup confectioners sugar (I used powdered sugar)

1 /2 teaspoon finally grated lemon zest

1 tablespoon lemon juice


Preheat the oven to 350 F. Grease a 14 x 4 1/2-inch a loose bottom tart pan. Sift the flour into a bowl, add butter and cut in the batter with a pastry blender or rub with your fingers until it resembles bread crumbs. Sift in the sugar. Make a well in the center and add 2-3 teaspoons water and egg yolk. Mix with a flat blood knife using a cutting action until it comes together and press into a ball. Flatten a ball slightly, cover in plastic wrap and chill for 15 minutes.

Roll out the dough to fit the bottom and sides of the pan. Trim the edges. Blind bake the pastry for 10 minutes, then remove the paper and beads and bake for 5 minutes or until pastries dry. Cool.

Soak the poppy seeds in the milk for 10 minutes. Beat the extra butter and sugar and the zest until light and fluffy. Beat in the egg and stir in the poppy seed mixture and extra flour. Spread over the pastry and bake for 25 minutes or until light brown. Cool in the pan until just warm.

Combine the confectioners' sugar, extra zest, and lemon juice to form a paste. Spread over the top and cool.

Blind Baking: Cover the base and side of the crust shell with a piece of crumpled wax paper. Pour beads, dry beans or uncooked rice.


Песочные полоски с маком

На 14 штук

Тесто

1 чашка муки

1/3 чашки несоленого сливочного масла, охлажденного и нарезанного (я использовала 5 столовых ложек, около 60 грамм)

1/4 чашки очень мелкого сахара (я использовала сахарную пудру)

1 яичный желток

Начинка

1/4 чашки мака

2 столовые ложки молока, подогретого

1/2 чашки несоленого сливочного масла

1/3 чашки очень мелкого сахара (я использовала сахарную пудру)

1 ч. л. наконец натертой лимонной цедры

1 яйцо

3/4 чашки просеянной муки

Глазурь

1 чашки сахарной пудры (я использовала сахарную пудру)

1/2 чайной ложки наконец натертой лимонной цедры

1 столовая ложка лимонного сока

Разогреть духовку до 350 F (180 Ц). Смазать маслом форму для тарта размером 14 x 4 1/2 дюйма с выдвижным дном. Просять муку в миску, добавить масло и перетереть вместе до появления хлебных крошек. Всыпать сахар. Сделать углубление в центре и добавить 2-3 чайные ложки воды и яичный желток. Смешать с помощью плоского ножа. Собрать вместе, слегка приплюснуть тесто, обернуть полиэтиленовой пленкой и охладить в течение 15 минут в холодильнике.

Раскатать тесто по размеру дна и стенок формы. Обрезать края. Выпекать тесто вслепую в течение 10 минут, затем снять бумагу и сухую фасоль. Выпекать еще в етчении 5 минут или пока основа не высохнет. Вынуть из духовки и охладить.

Замочить семена мака в молоке в течении 10 минут. Взбuть масло, сахар и цедру, пока они не станут светлыми и пушистыми. Добавить яйцо и взбить еще. Перемешать с маковой смесью и мукой. Выложить равномерно по дну теста и выпекать 25 минут, до светло-коричневого цвета. Остудить в форме, пока не станет теплым.

Смешать сахарную пудру, цедру и лимонный сок, чтобы получилась паста. Распределить сверху и охладить.

Выпечка вслепую: накрыть тесто и боковые стороны коржа листом вощеной бумаги. Насыпать сухую фасоль или сырой сухой рис.


Recipe from "Sweet Food" by Kay Scarlett


February 14, 2023

Honey Nectarine Quick Cake


Yields 5-7 servings

2 medium ripe nectarines or apricots, halved, seeds removed

2 & 1/4 tablespoons honey

1/2 cup brown sugar

2 tsp finely grated lemon rind (I used 1 teaspoon rose water)

1/2 cup (8 tablespoons) butter, melted

2 teaspoons vegetable oil

2 eggs, at room temperature

pinch of salt

1 cup all-purpose flour sifted with 1 & 1/2 teaspoon baking powder

2/3 cup raw almonds, grounded


Preheat oven to 350 F (180˚C), conventional. Grease with some vegetable oil and non-stick baking spray 9" x 5" nonstick rectangle form.

Place the nectarines, honey, sugar and lemon rind in a bowl of the food processor, blend until smooth. Add the butter, oil, eggs, and salt, then blitz again to combine. Stir through the flour with baking powder.

Remove mixture into a large plastic bowl. Add almond meal until well combined and pour into prepared form. 

Bake for 40 - 45 minutes or until a skewer comes out clean. Cool in the pan for 15 minutes, then invert onto a wire rack to cool completely. Serve with fruits.


Медово-нектариновый быстрый кекс

На 5-7 порций

2 средних спелых нектарина или абрикоса, разрезать пополам, удалить косточки

2 и 1/4 столовые ложки меда

1/2 чашки коричневого сахара

2 чайные ложки мелко натертой лимонной цедры (я использовала 1 чайную ложку розовой воды)

1/2 чашки (100 грамм) сливочного масла, растопленного

2 чайные ложки растительного масла

2 яйца, комнатной температуры

щепотка соли

1 чашки муки, просеянной с 1 и 1/2 чайной ложкой разрыхлителя

2/3 чашки сырого миндаля, молотого

Разогреть духовку до 350 F (180°C). Смазать растительным маслом и антипригарным спреем для выпечки прямоугольную форму размером 9 x 5 дюймов.

Выложить нектарины, мед, сахар и цедру лимона в чашу кухонного комбайна, провернуть до получения однородной массы. Добавить растопленное сливочное масло, масло, яйца и соль, снова превернуть до однородной массы. Смешать с мукой и разрыхлителем.

Переложить смесь в большую пластиковую миску. Добавить перемолотые миндальные орехи, перемешать и перелить в подготовленную форму.

Выпекать 40-45 минут или пока шпажка не выйдет чистой. Остудить в форме в течение 15 минут, затем перевернуть на решетку до полного остывания. Подавать с фруктами.

Idea for the recipes comes from Jillian Leiboff baking recipes