January 09, 2017

Ice Cream Dough Rugelach


I found this recipe in several publications and created my own recipe, which works really well. I guarantee, you will love this pastries

Make 24 medium pastries

Dough
1/2 cup (8 tablespoons) butter
2 cups all-purpose flour
1/4 teaspoon salt
1 cup vanilla ice-cream, slightly softened

Filling
2 tablespoons sugar
8 tablespoon brown sugar
1 teaspoon cinnamon
3/4 cup walnuts, grounded
3/4 cup raisins, plumped and dried
1/2 cup any fruit jam
1 teaspoon dry bread crumbs

Egg wash
1 egg, beaten

For the dough, in a food processor pulse to blend butter and the flour to make a grainy mixture. Add the salt and spoon ice-cream and process to make a dough. From my experience, the dough is not going to be formed in food processor. Take the processed mixture out of food processor to bowl and using warm hands form a dough. Divide dough into 3 equal portions, wrap each piece and refrigerate overnight.

For the filling, mix together sugars, cinnamon, nuts and raisins. In another small bowl mix jam with breadcrumbs.

Preheat oven to 360F (180C)

Line top of large baking sheet with parchment paper. On a well-floured board, roll one piece of dough out to a circle about 10-12 inches. Spread 1/3 jam and then sprinkle with 1/3 sugar nut mixture. Cut in 8 wedges and roll each into a crescent. Place on a  baking sheet (tip down) and brush with egg wash. Repeat with another pieces of dough and filling.
Bakes until golden brown 25-30 minutes. cool on a rack.


Рогалики с мороженым

На 24 средней величины рогалика

Тесто
1/2 чашки (8 столовых ложек) сливочного масла
2 чашки муки
1/4 чайной ложки соли
1 чашка ванильного мороженого, слегка размягченного

Начинка
2 столовые ложки сахара
8 столовых ложек коричневого сахара
1 чайная ложка корицы
3/4 стакана грецких орехов, перемолотых в мелкую крошку
3/4 чашки изюма,  размягченного в теплой воде или кофе и высушенного
1/2 чашки фруктового джема
1 чайная ложка понировочных сухарей
1 яйцо, немного взбитое

В  чаше кухонного комбайне смешать масло и муку и попульсировать до получения крошки.
Добавить соль и ложкой выложить мороженое. Процессировать смесь до получения теста. Исходя из моего опыта, тесто не будет до конца сформировано в кухонном комбайне. Возьмите смесь из кухонного комбайна в миску и теплыми руками домесить тесто. Разделить тесто на 3 равные части, обернуть каждую часть и положить в холодильник на ночь.

Для начинки смешать два вида сахара, корицу, орехи и изюм. В другой маленькой миске смешать джем с панировочными сухарями.
Разогреть духовку до 360F (180C)

Выложить большой противень пергаментной бумагой. Раскатать одну часть теста в круг диаметром 25-30 см. Разделить ореховую смесь на 3 равные части, также разделить начинку на 3 равные части. Намазать вареньем, а затем посыпать сахарной ореховой смесью. Вырезать 8 равных секторов и свернуть каждый сектор в рогалик. Поместить на противень (кончик вниз) и смазать яйцом. Повторить с остальным тестом и начинкой.
Печь до золотисто-коричневого цвета 25-30 минут. Охладить и подавать к чаю.


January 08, 2017

Crabmeat, cucumber and grapefruit salad


Makes 2 servings

3/4  large pink grapefruit
1 ripe avocado 1 large, stoned and cut into chunks
 1/2 medium cucumber, seeded and sliced
2 handfuls  lettuce
5 oz white crab-meat

Dressing:
4 tablespoons olive oil
1/4 pink grapefruit, juiced
2 teaspoons grainy mustard
Salt and pepper to taste

Divide the lambs lettuce between plates. Add the avocado, cucumber and grapefruit, then the crabmeat. Spoon the dressing over to serve.

January 05, 2017

Nutty Apple-Cherry Slaw


Absolutely delicious and nutritious. Good for any type of gathering.

Makes: 8 to 10 servings

Prep 30 mins
Chill Up to 24 hrs

Dressing
1/3 cup sunflower oil, vegetable oil or olive oil
3 tablespoons cider vinegar or white wine vinegar
3 tablespoons orange juice
1 tablespoon honey or sugar
1 1/2 teaspoons Dijon-style mustard or coarse-ground mustard
1/4 teaspoon salt  + more for sprinkling
Dash ground cinnamon or ground nutmeg (optional)

4 cups shredded red cabbage (about 1/2 of a medium head) or 1/2 of a 16-ounce package shredded cabbage with carrot (coleslaw mix)
2 cups loosely packed fresh arugula and/or watercress (thick stems discarded), rinsed and dried, or desired greens, such as fresh baby spinach, mesclun or torn mixed salad greens
1 medium Granny Smith or Golden Delicious apple, cored and sliced into thin strips or coarsely chopped
1/2 cup dried cherries, dried cranberries, currants or raisins
2 tablespoons thinly sliced green onion
1/4 cup dry-roasted sunflower seeds or 1/3 cup chopped pecans or walnuts

Directions

For dressing: In a screw-top jar, combine oil, vinegar, orange juice, honey, mustard, salt and, if desired, cinnamon. Cover and shake well; set aside.
Sprinkle red cabbage with salt and rub into it.  In a large bowl, toss together cabbage, arugula, apple, cherries, and green onion. Shake the vinaigrette well; pour over the cabbage mixture. Toss lightly to coat. Sprinkle with sunflower seeds. Serve immediately for maximum crispness or cover and chill for up to 24 hours before serving.


Recipe came Midwest Living

January 01, 2017

Greek Yogurt Honey Carrot Latkes


Makes 15 medium-large latkes

1 3/4 cups all purpose flour
2 tsp baking powder
1/4 tsp baking soda
1/2 tsp salt
1 egg, beaten
1 cup almond milk (or 2% regular milk)
2 Tbsp honey
2 medium carrots, peeled, grated on small holes of the grater
5 oz vanilla Greek yogurt

Toppings
Maple Syrup

In a medium bowl, combine flour, baking powder, baking soda and salt.
In another medium bowl, combine egg and milk. Stir until combined. Add in honey and grated carrots. Stir until combined. Lastly, add in Greek yogurt and stir until combined. Pour yogurt mixture into flour mixture

Heat a griddle or pan over medium low heat (if you are not using a non-stick pan, spray the pan with baking spray). Pour about 1/4 cup of batter into the pan. Cook until bubbles appear and edges are set. Flip and cook the other side until golden brown.
Serve with maple syrup.


Блинчики с йогуртом, медом и морковкой. 

На 15 средних блинчиков

1 3/4 чашки муки
2 чайные ложки разрыхлителя
1/4 чайной ложки соды
1/2 чайной ложки соли
1 яйцо, слегка взбитое
1 чашка миндального молока (или 2% обычного молока)
2 столовых ложки меда
2 средних моркови, очищенных и натертых на маленькой терке
150 грамм  греческого йогурта

Кленовый сироп

В средней миске перемешать муку, разрыхлитель, соду и соль.
В другом средней миске смешать яйца и молоко. Добавить мед и натертую морковь. И, наконец, добавить греческий йогурт, перемешать все. Налить жидкую смесь в сухую.
Разогреть сковороду на среднем медленном огне (если вы не используете сковороду с антипригарным покрытием, побрызгайте дно сковороды специальным раствором). Налить около 1/4 чашки теста в кастрюлю. Жарить пока не появятся пузырьки, перевернуть на другую сторону и жарить до золотистого цвета.

Подать с кленовым сиропом.


Smoked Salmon Avocado Rye Toasts


Makes 4 medium-large toasts.

4 medium-large pieces rye bread, toasted
1 large ripe avocados, peeled and mashed
1 teaspoon lemon or lime juice
½ teaspoon olive oil
2 tablespoons onions. minced
1 teaspoon mayonnaise
salt and freshly ground black pepper to taste
 2 oz. smoked salmon pieces, chopped
 fresh dill for sprinkling
 pinch or two of cayenne pepper (optional)

Add lemon juice, olive oil, onions, mayonnaise and salt and pepper to taste to mashed avocado. Mix thoroughly. Spread the avocado mixture evenly over the toasted bread. Chop the smoked salmon. Spread equal amounts of the salmon  on top of the avocado mixture. Sprinkle with fresh dill. If you want, also sprinkle with  cayenne pepper.


Ржаные тосты с соленым лососем и авокадо

На 4 средних тоста

4 средних лусков ржаного хлеба, поджаренные в тостере
1 большо спелых авокадо, очищенный и перетертый в пюре
1 чайная ложка сока лимона или лайма
½ чайной ложки оливкового масла
2 столовые ложки лука, очень мелко нарезанного
1 чайная ложка майонеза
соль и свежемолотый черный перец по вкусу
60 грамм соленого лосося, нарезанного на мелкие кускочки
свежий укроп для посыпки
щепотка кайенского перца (по желанию)

Перемешать лимонный сок, оливковое масло, лук и майонез к авокадо-пюре. Посолить и поперчить. Тщательно перемешать. Раложить смесь на кусочки хлебах. Нарезать копченый лосось. Выложить лосось на авокадо. Посыпать укропом. По желанию слегко посыпать острым перцем.


Idea comes from Ronnie Fein

December 28, 2016

Belgian shortbread


Serves 8

8 tablespoons butter, chilled
1/3 cup superfine sugar
1 & 1/2 cups self-rising flour (I used 1 & 1/2 cups all-purpose flour + 1 teaspoon baking powder)
1/4 teaspoon salt
1 egg, separated
2 teaspoons milk
1/2 cup raspberry pr plum jam
2/3 cup plump moist dates, seeded and chopped
3 tablespoons silvered almonds


Preheat oven to 325 F and grease and line a 10-inch round tart pan with removable base

Place the butter, sugar, flour and salt in the bowl of a food processor and whiz the mixture resembles fine bread crumbs. Add the egg yolk, milk and pulse until the mixture just comes together (add a little milk if the mixture is too dry). Turn out onto a floured counter top and knead into a ball. Wrap in plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes.

Divide the chilled dough in half. Roll out the one portion into 10 inch round. Gently drape the pastry over the rolling pin and transfer to the pan, pressing it down.

Spread the jam evenly over the pastry in the pan and cover with the chopped dates. Roll out the second portion of dough in the same way as the first and lay on top of the dates. Beat egg white and brush over the pastry, then sprinkle with almonds, pushing them down slightly.

Bake for 40-45 minutes, then cool completely in the pan or on a cooling rack before cutting into wedges to serve


Песочный миндальный пирог с джемом и финиками

На 8 порций

8 столовых ложек охлажденного сливочного масла
1/3 чашки сахара
1 & 1/2 чашки блинной (я использовал 1 & 1/2 чашки обыкновенной муки + 1 чайная ложка разрыхлителя)
1/4 чайной ложки соли
1 яйцо, отделить белок от желтка
2 чайные ложки молока
1/2 чашки малинового или сливогого джема
2/3 чашки мягких фиников, мелко нарезанные
3 столовые ложки нарезнанного миндаля

Разогреть духовку до 325 F, промаслить и выложить  круглую форму диаметром 25 см со съемным основанием

Положить масло, сахар, блинную муку (муку с разрыхлителем) и соль в чашку кухонного комбайна и прокрутить до образования крошек. Добавить яичный желток, молоко и пульсировать до образования теста (добавить немного молока, если смесь слишком сухая).

Выложить на посыпанную мукой доску и домешать тесто. Обернуть в полиэтиленовую пленку и охладить в холодильнике в течение 30 минут ,

Разделить охлажденное тесто пополам. Раскатать одну часть в круг диаметром 10 дюймов. Аккуратно обернуть скалку тестом и перенести на форму. Прижать тесто к дну и бортам формы.

Распределить джем равномерно по дну теста, выложить нарезаннэ финики. Раскатать вторую часть теста, так же, как и первую, и выложить поверх фиников. Помазать яичным белком верх торта и посыпать нарезанным миндалем.

Выпекать в течение 40-45 минут, вынуть из духовку, дать полностью остыть.


Recipe from "What Katies Ate" by Katie Davies.

December 23, 2016

Pickled beets Orange Avocado salad


Makes 1 serving

1/2 cup mix of fresh greens (baby arugula, baby spinach, baby lettuce)
1/2 orange, peeled, chopped
1/2 ripe avocado, pitted, peeled and chopped (use 1/2 avocado for decoration)
a little bit thinly sliced red onion
1/4 cup pickled beets, chopped

Dressing

2 tablespoons olive oil
2 teaspoons honey
2 teaspoons balsamic vinegar
Salt and pepper to taste

To make dressing, mix all ingredients together

To make salad, lay out greens on a bottom of the salad plate. In another bowl, mix together orange, avocado and red onion and pour dressing into mixture. Mix very well and place over the greens. Add beets on a top. Serve immediately


Салат из авокадо, апельсина и маринованной красной свеклой

На 1 порцию

1/2 чашки смеси свежей зелени (Baby arugula, baby spinach, baby lettuce)
1/2 апельсина, очищеннoго, нарезанные на небольшие кусочки
1/2 спелого авокадо, очищенного и нарезанного на мелкие кусочки (используйте 1/2 авокадо для украшения)
немного тонко нарезанного красного лука
1/4 чашки маринованной красной свеклы, нарезанной на маленькие кусочки

Соус

2 столовые ложки оливкового масла
2 чайные ложки меда
2 чайные ложки бальзамического уксуса
Соль и перец по вкусу
Смешать и перемешать все ингридиенты для соуса

Выложить зелень на дно салатной тарелки. В другой полуглубокой тарелке смешать апельсин, авокадо и красный лук, залить соусом и перемешать. Выложить все на зелень. Добавить свеклу. Подавать сразу же


December 22, 2016

Chocolate Butter spread


I confess. I'm a bad daughter, because I did not memorize my mom's chocolate spread recipe. I'm sure, every Yiddish family used to have a very special recipe of honik mit shpitter. Couple days ago I found a recipe and decided to make it. It's yummy, healthy and quite satisfying.  if you have kids, make a double portion. It's a very good with a piece of multi-grain bread. I really love it.  


Chocolate Butter spread

1 & 1/4 cups (220 gram) almonds or other nuts
1/3 cup (80ml) water
6 tablespoons (90gram) butter
1/3 cup (80ml) honey
3 ounces (105 gramm) dark chocolate, chopped
1 tablespoon unsweetened cocoa powder
2 tablespoons olive oil
small pinch of salt

Toast the almonds in a rimmed baking sheet in preheated 350 F (180 C) oven for 6-8 minutes. Combine the water and butter in a saucepan and bring to a boil over medium-high heat, then add the honey. Pour the mixture into a food processor with nuts and pulse until evenly ground. Add chocolate to the blender with the cocoa, olive oil, and salt. Process until smooth.

Note: Cool completely before serving. Keep in a lower shelf of the refrigerator.

Шоколадное масло.

1 и 1/4 чашки (220 грамм) миндаля (можете использовать другие орехи или смесь орехов)
1/3 чашки (80мл) воды
6 столовых ложек (90 gram) сливочного масла
1/3 чашки (80мл) меда
3 унции (105 грамм) темного шоколада, нарезанного на меслкие кусочки
1 столовая ложка порошка какао
2 столовые ложки оливкового масла
небольшая щепотка соли

Поджарить миндаль на противне в предварительно разогретой до 350 F (180 C) духовке в течении 6-8 минут. Смешать воду и масло в кастрюле и довести до кипения на среднем огне, затем добавить мед. Вылить смесь в кухонный комбайн с орехами и пульсировать до образования паст. Добавить шоколад, какао, оливковое масла и соль. Процесс до получения однородной массы.

Дать остыть и держать в на нижней полке в холодильнике.


Recipe comes from "The hungry family cookbook" by Kjartan Skjelde and Berit  Nortsrand